15 czerwca 2015

CHŁODNIK CZOSNKOWO-KOPERKOWY

W weekend zorganizowaliśmy grilla dla rodziny więc postanowiłam przygotować ostatni z trzech smaków chłodnika Winiary czosnkowo-koperkowy. Byłam bardzo ciekawa jego smaku i uznałam że najbardziej będzie się nadawał na tą okazję i się nie myliłam. Idealnie pasował do potraw z grilla :)




 Jak i do pozostałych dwóch chłodników Winiary nie potrzeba wielu składników wystarczy:


-jogurt naturalny (500ml)
-1/2 zielonego ogórka (150g)
-mały pęczek rzodkiewki (100g)
-świeża mięta (5g) - ja niestety nie miałam i musiało się obyć bez mięty
-300ml wrzątku i  torebka chłodnika czosnkowo-koperkowego Winiary


 Sposób przygotowania:

Zawartość opakowania zalewamy 300ml wrzącej wody dobrze wymieszać i ostudzić. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę również kroimy w kosteczkę, a mięte siekamy.



 Do jogurtu dodajemy ostudzoną zupę i dodatki. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.

                                                                         Gotowe :)                     

                                                            SMACZNEGO !!!


 Moja opinia :

Szybki i łatwy do przyrządzenia. Bardzo smaczny, intensywny w smaku- jeśli ktoś lubi czosnek to jest rewelacyjny, jeśli natomiast nie koniecznie chcecie by smak był tak wyraźnie czosnkowy to wystarczy nie rozpuszczać całej torebki chłodnika tylko np. połowę w wodzie, moja koleżanka tak zrobiła i dla niej chłodnik był wtedy ok. Orzeźwiający smak jogurtu naturalnego połączony z ogórkiem, rzodkiewką i aromatycznymi przyprawami przypadł mi do gustu. Pyszny i plus że nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu, barwników.  Polecam !! :)


 Zupa instant Chłodnik czosnkowo-koperkowy. Składniki : 

suszony czosnek 36,6%, cukier, sól, skrobia ziemniaczana, odtłuszczone mleko w proszku, koper 4,4%, pieprz czarny, kwas (kwas cytrynowy), sok z ogórka kwaszonego 1,1%, maltodekstryna, olej słonecznikowy, aromaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz